Lijnzaad
Het eten van heel lijnzaad is nutteloos omdat de schil te hard en taai is zodat wij die niet kunnen verteren. Het zaad moet dus altijd gemalen (gebroken) genuttigd worden. Dat doe je bij voorkeur zelf met behulp van een elektrische koffiemolen of blender, zodat het kersvers is. Reeds gebroken in de fabriek betekent reeds weken of maanden oxidatieve processen waardoor het zijn voedingswaarde grotendeels verliest.
Het gebruik van versgemalen lijnzaad
-verbetert de spijsvertering
-voorkomt en geneest obstipatie
-stabiliseert het bloedsuikergehalte
-verbeter de conditie van hart en bloedvaten
-versterkt de afweer, geeft meer energie, geeft een zachtere en soepele huid
-10 gram gemalen lijnzaad levert 2 gram omega3 vetzuren.
Lijnzaadolie ( niet geschikt om mee te braden ).
Lijnzaadolie is de beste leverancier van essentiële vetzuren (omega 3, omega 6 en omega 9) in een tamelijk ideale verhouding. Verse olie heeft een diepgouden kleur (door het opgeslagen zonnelicht) en smaakt prettig, zacht, een beetje nootachtig.
Door licht, zuurstof, hitte en tijd bederft de olie en wordt ranzig.
Gebroken lijnzaad of lijnzaadolie niet verhitten of meekoken omdat dan alle goede eigenschappen verloren gaan.
Lijnzaad vers malen
Tip
Dagelijks 5 gram lijnzaadolie of 5-10 gram vers gemalen lijnzaad toevoegen aan superontbijt. Vers gemalen lijnzaad heeft de voorkeur. Naast de gezonde vetten profiteer je ook van de eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen en de kwaliteit is superieur. Graanmolen Krups 75 is geschikt voor malen zaden, pitten en ook graanvlokken tot meel.
Samenstelling lijnzaad
100 gram zaad bevat:
35 gram olie ( waarvan 60 % omega 3 vetzuren )
26 gram eiwitten
14 gram vezels, waaronder lignanen
12 gram gom
4 gram mineralen, vitaminen
9 gram water