Zowel ontbijt A als B is een gezonde ontbijt. Lees hier welke de voorkeur heeft?
De juiste vetten
Olijfolie, vette vis, echte boter, noten, biologische eieren, kaas en volle zuivel.
Functie van vetten
Worden gebruikt voor energie
Dienen als bouwstof voor celmembraan en hormonen
Dienen als oplosmiddel voor vitamine A, D en E.
Geven verzadigingsgevoel en dragen bij tot een evenwichtige bloedsuikerspiegel
Dienen als reservestof, isolatie en bescherming van organen
Tip
Conclusie
Verzadigde en onverzadigde vetten
Zowel verzadigde als onverzadigde vetten zijn onmisbaar voor het optimaal functioneren van het lichaam. Als bouwstof hebben we zowel verzadigde als onverzadigde vetten nodig voor onder andere de opbouw van de celwand en synthese van hormonen.
Meervoudig onverzadigde vetten zijn gezond; maar gebruik met mate!
Een probleem bij onverzadigde vetten is
dat deze gevoelig zijn voor een vorm van kwaliteitsvermindering die lipide peroxidatie wordt genoemd en die ontstaat door inwerking van zuurstof. Verder mogen onverzadigde vetten niet worden
verhit. Te veel meervoudige onverzadigde vetten innemen is ongezond door het instabiele karakter.